Jak vybrat fotovoltaickou elektrárnu?

Zpět na blog


V časech, kdy ceny elektrické energie zůstávají i přes mírné snížení stále vysoko, se řada lidí poohlíží po domácí fotovoltaické elektrárně. Toto řešení je stále dostupnější. Může vést ke značným finančním úsporám i k větší energetické samostatnosti. Aby instalace fotovoltaické elektrárny byla maximálně efektivní, je dobré včas zvážit vedle řady technických parametrů také výběr seriózního dodavatele. 

Jak vybrat solární panely?

Záleží na velikosti a spotřebě vaší domácnosti, ale také na technických dispozicích místa, kam budete panely instalovat. Výkon fotovoltaických panelů se udává jednotkou kWp. Jedná se o špičkový okamžitý výkon, který je panel schopen vyrobit za ideálních podmínek, v realitě je téměř vždy o něco méně. Zjednodušeně lze říct, že v našich podmínkách vyrobí panely o výkonu 1 kWp přibližně 1000 kWh elektřiny ročně. Pro představu ilustrační příklad: Když na střechu o výměře 25 m2 umístíte zhruba 10 fotovoltaických panelů, každý o výkonu 450 Wp, vyrobíte ročně přibližně 4500 kWh elektrické energie.

A kam panely umístit?

Pro nejlepší výkon by měla být střecha orientována na jih, východ či západ. Optimální rozmezí sklonu střechy je od 10° do 50°. Ideální sklon střechy pro maximální výnos po celý rok je 35°.

A co když vyrobím víc, než dokážu spotřebovat?

Existují různé způsoby, jak využít přebytky vyrobené energie. Dnes již běžným a dostupným způsobem ukládání přebytků je bateriový systém. Baterie umožní skladovat energii a použít ji později, třeba večer či v noci, kdy již fotovoltaická elektrárna nedokáže pokrýt spotřebu. Dostatečný výkon baterie může sloužit také jako záložní zdroj energie.

Když i po nabití bateriové soustavy dokážete vyrobit více než spotřebujete, můžete uzavřít smlouvu o prodeji a prodávat nadbytečnou elektřinu zpět do sítě. Výhodou je, že získáte nějaké prostředky v závislosti na množství přebytečné elektřiny. Ty mohou dokonce pokrýt veškerou platbu za elektrickou energii a tím můžete mít elektřinu zcela zdarma. Pokud vyrobíte přibližně stejné množství, jaké spotřebujete, jeví se výhodnější využít některou z nabídek na virtuální baterii.

Pokud máte elektromobil, můžete využít nadbytečnou energii pro jeho dobíjení. Moderní dobíjecí stanice (wallboxy) dovedou v kombinaci s fotovoltaikou efektivně řídit nabíjecí proces a pro nabíjení vozidla využít právě přetoků v síti. Přečtěte si k tomu další informace tady.

Zbytkovou solární energii můžete samozřejmě také použít na provoz dalších spotřebičů, jako jsou klimatizace, tepelná čerpadla či ohřívače a zásobníky vody. Více o tom píšeme zde.

Kdo mi s tím vším pomůže?

Kombinací a variant na trhu je nepřeberné množství. S rostoucím zájmem o fotovoltaiku přibyla také spousta dodavatelů. Jako všude, jsou mezi nimi špičkoví profesionálové, ale i ti druzí. Věnujte proto pozornost výběru toho správného. Pokud si vyberete Evonaqo, budeme vám skutečným a blízkým partnerem. Zpracujeme vám nabídku na míru, doporučíme vhodné řešení přímo pro vás.  Provedeme vás celým procesem realizace, a i poté vám budeme krýt záda servisní podporou. Počáteční investici významně sníží státní dotace. I tu za vás vyřídíme a její získání dokonce smluvně garantujeme.

Kontakt

+420 800 333 335
info@evonaqo.cz

EVONAQO s.r.o.
IČO: 14434083, jsme plátci DPH.
Sokolská 60, 120 00 Praha 2

Facebook logo
Instagram logo
Linkedin logo

    Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
    Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.

      Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
      Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.