Jak využít fotovoltaiku na ohřev vody? Máme doporučení

Zpět na blog


V průměrné domácnosti je ohřev vody druhou největší položkou ve spotřebě, hned po vytápění. Pokud si také lámete hlavu s tím, jak ušetřit za sprchování nebo si občas dopřát horkou vanu bez výčitek, zvažte využití energie z fotovoltaické elektrárny. 

Existují různé způsoby, jak využít přebytky energie z fotovoltaické elektrárny. Dnes již běžným a dostupným způsobem ukládání přebytků je bateriový systém. Baterie vám umožní skladovat energii a použít ji později, třeba večer či v noci, kdy již fotovoltaická elektrárna nedokáže pokrýt spotřebu. Teplou vodu využijete v domácnosti každý den.

Když i po nabití bateriové soustavy dokážete vyrobit více než spotřebujete, můžete uzavřít smlouvu o připojení k distribuční soustavě a prodávat nadbytečnou elektřinu zpět do sítě. Výhodou je, že získáte nějaké prostředky, nevýhodou, že nebudou příliš velké, tedy dokud se nezmění podmínky na trhu s energiemi v ČR. 

Pokud máte elektromobil, můžete využít nadbytečnou energii pro jeho dobíjení. Moderní dobíjecí stanice (wallboxy) dovedou v kombinaci s fotovoltaikou efektivně řídit nabíjecí proces a pro nabíjení vozidla využít právě přetoků v síti. 

Zbytkovou solární energii můžete samozřejmě také použít na provoz dalších spotřebičů, jako jsou klimatizace, tepelná čerpadla či ohřívače a zásobníky vody. Právě na možnosti ohřevu vody pomocí fotovoltaiky se dnes podíváme podrobněji. 

Fotovoltaická elektrárna s baterií a elektrickým boilerem je především v letních měsících skvělou možností, jak maximálně využít solární energii. „Vyrobená elektřina pokryje denní spotřebu, uloží se do baterie pro pozdější využití večer a v noci, a navíc ohřeje vodu v boileru. Boiler je zároveň připojen k elektřině ze sítě, aby mohl ohřívat i tehdy, když už energie z fotovoltaiky není dostupná,“ říká Ing. Josef Škoda ze společnosti EVONAQO.

Pro správnou funkci takového systému k ohřevu vody je třeba zvolit odpovídající způsob, a především posoudit návratnost investice. V některých případech postačí časový spínač, jindy je vhodné použít regulátor. Regulátor automaticky upřednostňuje elektřinu z fotovoltaických panelů, takzvané přetoky, před elektřinou ze sítě. Regulátor dokáže přesměrovat i malé množství elektřiny, které by jinak bylo dodáno do sítě. 

Před pořízením regulátoru je důležité zkontrolovat jeho kompatibilitu s ohřívačem vody a fotovoltaickým systémem. Je třeba také zohlednit velikost ohřívače vody. Moderní regulátory bývají vybaveny funkcemi pro bezdrátovou komunikaci, což umožňuje snadnou a rychlou instalaci i připojení na domácí síť. Systém pak můžete ovládat v mobilní aplikaci, která dovede sledovat výkon systému a nastavovat parametry ohřevu vody v reálném čase.

A jaký typ ohřívače pro tuto kombinaci použít? Měl by mít větší objem, optimálně alespoň 200 litrů. „Čím větší objem zvolíte, tím větší máte šanci, že ohřívač uchová ohřátou vodu i pro dny, kdy fotovoltaika vyrábí méně,“ dodává Škoda. 
Možností je kombinovaný ohřívač, který má elektrické těleso a zároveň jej lze napojit na externí teplovodní zdroj. Lze přikoupit další topnou tyč či topné těleso a tím získat dva na sobě nezávislé zdroje tepla z fotovoltaiky a elektřiny ze sítě. Pro úplnost dodejme, že existuje také varianta fotovoltaické elektrárny s baterií a tepelným čerpadlem. Oproti elektrickému ohřívači spotřebuje tepelné čerpadlo k ohřátí vody podstatně méně elektrické energie, na druhou stranu je třeba počítat s vyššími pořizovacími náklady.

Možností a variant je hodně a najít vhodnou kombinaci přesně pro vaše potřeby je nesnadné i odpovědné rozhodnutí. Abyste si raději mohli dát tu horkou vanu, svěřte své představy profesionálům. „V Evonaqo si zakládáme na tom, že všechny zákazníky doprovázíme celým procesem od úvodní nabídky až po konečnou realizaci a následný servis, takže i včetně veškerého papírování a žádostí o dotaci, jejíž získání dokonce smluvně garantujeme,“ uzavírá Škoda.

Kontakt

+420 800 333 335
info@evonaqo.cz

EVONAQO s.r.o.
IČO: 14434083, jsme plátci DPH.
Sokolská 60, 120 00 Praha 2

Facebook logo
Instagram logo
Linkedin logo

    Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
    Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.

      Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
      Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.