Wallbox: i váš elektromobil může jezdit na zelenou energii

Zpět na blog


Svou domácí fotovoltaickou elektrárnu můžete vhodně doplnit dobíjecím zařízením – wallboxem, který dovede efektivně nabíjet váš elektromobil pomocí solární energie. Kromě rychlosti oceníte i možnost využít k dobíjení přebytky vyrobené energie.

Wallbox je chytrá dobíjecí stanice, která umožňuje rychlejší a pohodlnější nabíjení elektromobilů. Přímo ideálním řešením je nabíjení elektromobilu přes wallbox z fotovoltaické elektrárny. Pokud o využití solární energie uvažujete a zároveň vlastníte elektromobil nebo plánujete jeho koupi, je pro vás pořízení fotovoltaiky v kombinaci s wallboxem jasná volba. A pokud už domácí elektrárnu máte, můžete ji o chytré dobíjecí zařízení vhodně rozšířit. 

„Jestliže máte větší fotovoltaický systém a často vyrobíte více elektřiny, než spotřebujete, může být wallbox užitečným způsobem, jak přebytečnou energii efektivně využít. Můžete ji využít k nabíjení svého elektromobilu místo toho, abyste ji levně odprodali do veřejné sítě,“ říká Miroslav Růžička ze společnosti Evonaqo, která patří k seriózním dodavatelům fotovoltaiky a wallboxy má rovněž ve své nabídce.

Co zohlednit při výběru wallboxu?

Pokud o wallboxu uvažujete, projděte si pečlivě parametry, jako jsou tyto:

Vstupní napětí a frekvence: Wallboxy pracují s různými napětími a proudy, což může ovlivnit rychlost nabíjení. V Evropě se obvykle používá jednofázové napětí 230 V a třífázové napětí 400 V o frekvenci 50 Hz. Wallboxy mohou být navrženy pro jednofázové nebo třífázové napětí a jejich proudy se mohou lišit v závislosti na výrobci a modelu.

Výkon: Wallboxy jsou k dispozici v rozpětí od jednofázového s výkonem 3,7 kW až po třífázový s 22 kW. Nejčastěji se instalují wallboxy s maximálním výkonem 11 kW, což je dost na to, abyste i tu největší baterii zvládli nabít přes noc a zároveň není třeba náročnější úprava elektroměrného rozvaděče dle distribučních podmínek.

Typ zásuvky: Wallboxy jsou obvykle vybaveny zásuvkou typu 2, která je evropským standardem pro nabíjení elektromobilů.

Bezpečnost: Wallboxy by měly být vybaveny bezpečnostními prvky, jako jsou ochrana před přetížením, ochrana před přepětím, ochrana proti vodě a prachu a další. Samozřejmostí by měla být ochrana před úrazem elektrickým proudem. Stejně jako u všech elektrických zařízení platí, že je důležité ohlídat si jak kvalitu zařízení samotného, tak i jeho profesionální a bezpečnou instalaci.

Komunikační rozhraní: Některé wallboxy jsou vybaveny komunikačním rozhraním pro propojení s chytrými měřidly, solárními panely nebo jinými zařízeními pro efektivnější nabíjení elektromobilu.

Délka kabelu: Wallboxy jsou obvykle dodávány s kabelem, který slouží k připojení elektromobilu k nabíječce. Délka kabelu se může lišit podle modelu, není určitě špatné volit typ s kabelem delším. Lze zakoupit i speciální prodlužovací kabel.

Inteligentní funkce: Některé wallboxy jsou vybaveny vychytávkami pro řízení nabíjení elektromobilů, jako je například funkce „smart charging“, která umožňuje nabíjení elektromobilu v době, kdy je elektřina nejlevnější. Wallbox může být také vybaven funkcí „load balancing“, která umí přizpůsobit nabíjení elektromobilů podle množství dostupné elektřiny v domě nebo budově.

Kompatibilita: Před pořízením wallboxu je vždy důležité zkontrolovat jeho kompatibilitu s vaší elektrickou instalací. Rozhodně proto doporučujeme nákup wallboxu s fotovoltaikou dohromady. I případnou dodatečnou instalaci wallboxu je vhodné svěřit profesionálům.

Je wallbox řešením i pro vás?  Zvažte následující

Elektromobil v domácnosti: Pokud vlastníte elektromobil nebo plánujete jej v budoucnu pořídit, bude wallbox velmi užitečným nástrojem pro rychlé, účinné a pohodlné nabíjení vozidla. 

Velikost fotovoltaického systému: Pokud máte dostatečně velký fotovoltaický systém a běžně vyrobíte více elektřiny, než spotřebujete, bude wallbox skvělým pomocníkem s využitím přebytečné energie, v důsledku čehož značně ušetříte. 

Doba nabíjení: Pokud potřebujete nabíjet své vozidlo rychle, bude wallbox efektivnějším řešením, než je nabíjení z běžné zásuvky. Wallbox využívá plný výkon oproti klasické domácí zásuvce, která dobíjí pouze minimálním výkonem s ohledem na elektroinstalaci.

Náklady na pořízení: Pokud pořízení wallboxu zvažujete, teď je ten nejlepší čas. Na wallbox samotný i na kombinaci wallboxu s fotovoltaickou elektrárnou lze totiž získat výhodnou dotaci, která významně snižuje pořizovací náklady.

A kolik to bude stát?

Díky dotaci programu Nová zelená úsporám nemusí nákup wallboxu představovat významnou investici. Na jeho pořízení můžete získat podporu až 50 % způsobilých výdajů, a to do výše 30 000 Kč u rodinných domů a až 45 000 Kč pro bytové domy či SVJ. Pokud se rozhodnete pořídit wallbox v kombinaci s fotovoltaikou, můžete získat dalších 10 000 Kč jako bonus. Společné nákladové položky navíc můžete přiřadit k jednomu či druhému opatření tak, abyste využili maximální výši dotační podpory. 

„S dotacemi je spojena značná administrativa a pro běžného uživatele není úplně snadné se jí prokousat. V Evonaqo si zakládáme na tom, že všechny zákazníky doprovázíme celým procesem od úvodní nabídky až po konečnou realizaci a následný servis, takže i včetně veškerého papírování a žádostí o dotaci, jejíž získání dokonce smluvně garantujeme,“ upozorňuje Miroslav Růžička.

Doporučení na závěr

Nejlepší cestou je pořízení wallboxu společně s fotovoltaickou elektrárnou. Nejen kvůli výhodnějším podmínkám programu Nová zelená úsporám, ale také kvůli tomu, aby veškerá zařízení spolu správně komunikovala a fungovala. „V Evonaqo vám rádi připravíme řešení na klíč. Ať už zvolíte jakéhokoli dodavatele, důkladně si jej prověřte, poraďte se a nechte si vysvětlit všechny parametry, bezpečnostní prvky, výhody i garance,“ uzavírá Růžička.

Kontakt

+420 800 333 335
info@evonaqo.cz

EVONAQO s.r.o.
IČO: 14434083, jsme plátci DPH.
Sokolská 60, 120 00 Praha 2

Facebook logo
Instagram logo
Linkedin logo

    Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
    Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.

      Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
      Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.