Co s přetoky z fotovoltaiky?

Zpět na blog


Ukládat přetoky doma do baterie? Prodávat? Schovávat si do sítě na horší časy? Otázku klasika „kam s ním?“ – v tomto případě s přebytkem vyrobené energie – řešil snad každý, kdo provozuje fotovoltaickou elektrárnu nebo o jejím pořízení uvažuje. Jaké jsou tedy možnosti?

Na vysvětlenou: jestli má fotovoltaika vedle bezpočtu výhod také nějakou slabinu, pak je to určitá nestálost výroby, jak během dne, tak i v různých ročních dobách. V zimě či večer často nevyrobíme dost na to, abychom pokryli spotřebu domácnosti, naproti tomu během letních slunečních dnů klesá spotřeba a panely vyrábí ostošest i poté, co dokážou nabít baterii a nahřát boiler. V takovém případě směřuje přebytek, přesněji přetok, do distribuční sítě. 

Jak k přetokům do sítě přistupovat?

  1. Neřešit to a přetoky odevzdávat zadarmo. Jde to, ale proč? Škoda každé kilowatthodiny, která přijde vniveč. Tedy pokud vaše altruistické srdce nehoří láskou k vašemu distributorovi. Přemíry vděčnosti z jeho strany se ale nejspíš nedočkáte. 
  2. Přetoky prodávat za předem dohodnutou cenu. Jednoduchá možnost, kterou vyřídíte s vybranou společností vykupující přetoky, může to klidně být i váš distributor. Nečekejte ale zázrak v peněžence.
  3. Přetoky prodávat za spotové ceny. Jste fanda či fanynka do energetiky a technologií? Máte čas a chuť sledovat burzovní ceny? Bingo! Tahle jízda bude vzrušující, ale také počítejte s nějakými fixními náklady. Každá hra něco stojí. 
  4. Přetoky ukládat do virtuální baterie. Co si z přebytků do sítě „ulijete“, to si zase vyzvednete. Třeba během zimního období nebo v jiné určené nemovitosti. Zní to snově, ale i tady je háček: nevyhnete se distribučním poplatkům či dani. 

Primární je pokrýt vlastní spotřebu

Je jistě moudré dobře zvážit, jak využít přebytky z fotovoltaické elektrárny, zároveň je zřejmé, že hlavním smyslem domácí fotovoltaiky je pokrytí vlastní spotřeby, z níž plynou i tolik žádané úspory a nezávislost. Přetoky pak mohou být spíš zajímavý bonus, který zkrátí návratnost investice, ale ne předmět primárního zisku. Správně dimenzovaná fotovoltaická elektrárna právě z těchto předpokladů vychází. A jestli máte také neklidnou hlavu, jako kdysi Jan Neruda ve svém fejetonu, zeptejte se nás v EVONAQO. Rádi pomůžeme. Ke každému projektu přistupujeme individuálně, profesionálně a s rozmyslem. Nebojte se, zvládneme vhodně nastavit i vaše budoucí fotovoltaické přetoky a jejich rozumné využití.

Kontakt

+420 800 333 335
info@evonaqo.cz

EVONAQO s.r.o.
IČO: 14434083, jsme plátci DPH.
Sokolská 60, 120 00 Praha 2

Facebook logo
Instagram logo
Linkedin logo

    Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
    Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.

      Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
      Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.