Jak čistit fotovoltaické panely?

Zpět na blog


S vývojem fotovoltaiky roste výkon solárních panelů i jejich životnost. K optimálnímu fungování fotovoltaické elektrárny přispívá i její údržba. Zanedbání pravidelného čištění solárních panelů může vést k poklesu jejich výkonu i o více než 10 procent. Alespoň dvakrát ročně byste tak měli své panely čistit a jednou do roka nechat celý systém odborně zkontrolovat. 

Jak čistit solární panely?

Znečištění panelů ovlivňuje celá řada faktorů, jako je jejich sklon a poloha, množství srážek i okolní prostředí, blízkost rušných silnic, polí či průmyslových areálů.

Údržba solárních panelů není nijak složitou záležitostí. Celý systém nejprve vypněte. Na čištění postačí smeták na hrubé nečistoty, vlažná čistá voda a hadr či houba. Vapka, násada či stěrka pomohou dostat se do obtížněji dostupných míst. Na trhu lze pořídit také speciální chemické čističe solárních panelů. Údržbu panelů naplánujte na dobu, kdy na ně nesvítí slunce. Ideální čas je brzy ráno, kdy s čištěním pomůže i rosa. Při čištění si také všímejte, jestli panely nevykazují známky mechanického poškození

Pokud si na střechu netroufáte, existují i specializované firmy, které čištění fotovoltaických panelů provedou za vás.

Údržba fotovoltaiky není jen čištění panelů

Problémům můžete předcházet také pravidelnou kontrolou správné funkčnosti všech ostatních komponentů vaší domácí elektrárny. Tak můžete odhalit například pokles výkonu. Pokud je pokles dlouhodobě vyšší než 15 procent, zřejmě něco není v pořádku a bude dobré zavolat servis.

Odborná servisní prohlídka by každopádně měla proběhnout aspoň jednou do roka. Mnohdy to vyžadují i záruční podmínky výrobce. U nás v Evonaqo si zakládáme na dlouhodobém vztahu s našimi zákazníky. Pokud si pořídíte fotovoltaiku od nás, pomůžeme vám se záručním i pozáručním servisem. 

Fotovoltaika v zimě

Běžné sněžení obvykle nepředstavuje žádný problém. I větší množství sněhu po fotovoltaických panelech sklouzne a tmavá barva panelů se rychle ohřeje i po krátkém slunečním svitu. V krajním případě velkého sněžení v kombinaci s mrazem se může stát, že sníh střechu pokryje a elektrárna tak nemůže vyrábět. Takový stav ale obvykle netrvá dlouho a je lepší počkat, než riskovat nebezpečí výstupu na střechu pokrytou sněhem a ledem. Pokud se k panelům přesto dostanete, je možné s opatrností sníh odklidit jemným smetákem. Určitě nepoužívejte kovové ani plastové lopaty a další obvyklé nástroje pro odklízení sněhu. Ty by mohly fotovoltaiku nenávratně poškodit. Při čištění solárních panelů v zimě buďte každopádně maximálně opatrní a nezapomeňte ani na to, že sněhová peřina na střeše má velkou sílu a mohla by ohrozit i někoho pod ní. Šikmé střechy se proto rozhodně hodí opatřit sněhovými zábranami

Jinak se ale fungování fotovoltaiky v zimě nebojte. I když je v zimě méně slunečního svitu, fotovoltaika dokáže vyrábět elektřinu i z rozptýleného světla, sníh díky druhotnému odrazu světla dokonce pomáhá a také chlad panelům svědčí víc než extrémní letní horka. I v lednu či únoru solární panely dokážou vyrobit kolem 30 procent „letního“ výkonu. 

Kontakt

+420 800 333 335
info@evonaqo.cz

EVONAQO s.r.o.
IČO: 14434083, jsme plátci DPH.
Sokolská 60, 120 00 Praha 2

Facebook logo
Instagram logo
Linkedin logo

    Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
    Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.

      Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
      Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.