Kolik stojí nabíjení elektromobilu?

Zpět na blog


Turbulentní vývoj na trhu energií v poslední době nevedl k poklesu zájmu o elektromobily. Naopak: v Česku jich pomalu, ale stále přibývá. Nejlevnější způsob jejich provozování je domácí nabíjení. S tím může výrazně pomoci wallbox, chytrá nabíjecí stanice pro elektromobily. V kombinaci s fotovoltaikou může navíc i váš elektromobil jezdit na zelenou energii.

Jak vlastně dobíjení elektromobilů funguje?

Nejobvyklejší a doma dostupné je AC nabíjení střídavým proudem. Ten je třeba převést na stejnosměrný, který je uchováván v baterii. Takové dobíjení trvá déle, například přes noc, ale zase je šetrnější k baterii. U dobíjecích stanic je také levnější než jiné druhy

DC nabíjení již nabíjí stejnosměrným proudem. Celý proces je díky tomu rychlejší, v řádech desítek minut zvýšíte dojezd i o stovky kilometrů. DC nabíjení je k dispozici nejčastěji u nabíjecích stanic.

HPC (též UFC) rovněž nabíjí stejnosměrným proudem a ještě rychleji, jedná se o ultrarychlou nabíječku. Ty nabízí například ČEZ, E.ON, PRE nebo Ionity.

Kde dobíjet?

Nejlépe doma. Dobíjet lze i běžnou zásuvkou 230 V, o něco rychlejší to bude s využitím třífázové zásuvky 400 V, kterou se napájí například cirkulárka nebo míchačka. Tady už je třeba pohlídat jednak kompatibilitu (maximální výkon) vaší nabíječky, ale hlavně domácí jistič a kvalitu elektroinstalace, protože půjde o velký proud a v kombinaci s dalším odběrem spotřebičů v domácnosti může jít o velké zatížení sítě, které může zapříčinit i výpadek hlavního jističe.

Skvělým řešením je pořízení wallboxu, tedy domácí nabíjecí stanice pro elektromobily. Wallbox je při nabíjení až desetkrát efektivnější než běžná zásuvka. Chytré wallboxy umí přizpůsobit nabíjení elektromobilu podle množství dostupné elektřiny v domě nebo budově, dovedou dokonce nabíjet v časech s nízkým tarifem a nepřetěžují domácí síť. V neposlední řadě je tu důraz na bezpečnost: ochrana před přetížením, přepětím nebo úrazem elektrickým proudem je samozřejmostí. Díky wallboxu též můžete mít výhodnější tarif D27D.

Jaká je cena nabíjení elektromobilu doma?

Průměrná cena elektřiny šla mírně dolů a pohybuje se v současné době lehce pod vládním stropem stanoveným na 6,05 Kč/kWh. Nejběžnější typy elektromobilů průměrně spotřebují od 15 do 20 kWh na 100 kilometrů. Náklady na provoz elektromobilu nabíjeného doma se tedy zhruba pohybují kolem stovky korun na sto kilometrů.

Ještě lepší hodnoty získáte, pokud propojíte wallbox s fotovoltaickou elektrárnou. Pokud máte dostatečně velký fotovoltaický systém a běžně vyrobíte více elektřiny, než spotřebujete, bude wallbox skvělým pomocníkem s využitím přebytečné energie. Tu můžete využít k nabíjení svého elektromobilu, což může být výhodnější než odprodej do veřejné sítě.

TIP: Díky dotaci na dobíjecí stanice z programu Nová zelená úsporám nemusí nákup wallboxu představovat významnou investici. Na jeho pořízení můžete získat podporu až 50 % způsobilých výdajů, a to do výše 16 500 Kč u rodinných domů a až 27 500 Kč pro bytové domy či SVJ. Pokud se rozhodnete pořídit wallbox v kombinaci s fotovoltaikou, můžete získat dalších 10 000 Kč jako bonus. Společné nákladové položky navíc můžete přiřadit k jednomu či druhému opatření tak, abyste využili maximální výši dotační podpory. V Evonaqo vám rádi připravíme řešení na klíč.

Co když musím nabíjet jinde? V běžném provoze se zpravidla nevyhnete nutnosti dobíjet elektromobil i jinde než doma. V České republice se stále rozšiřuje síť veřejných dobíjecích stanic, aktuálně jich je kolem 1500. Nejhustší síť nabíjecích stanic elektromobilů vlastní ČEZ, E-ON a PRE. Ceny nabíjení elektroauta se odvíjejí od způsobu nabíjení popsaného výše. Cena AC (nejpomalejší nabíjení) začíná kolem 8 Kč/kWh, superrychlé nabíjení HPC (UFC) se u největších dodavatelů aktuálně pohybuje mezi 13 a 17 Kč/kWh.

Kontakt

+420 800 333 335
info@evonaqo.cz

EVONAQO s.r.o.
IČO: 14434083, jsme plátci DPH.
Sokolská 60, 120 00 Praha 2

Facebook logo
Instagram logo
Linkedin logo

    Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
    Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.

      Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
      Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.