Kolik stojí provoz tepelného čerpadla?

Zpět na blog


Největšími položkami spotřeby domácnosti jsou bezpochyby vytápění a ohřev vody. A k nejúspornějším systémům dneška patří tepelná čerpadla. Jejich pořízení znamená jistou investici, ale ta se díky dotacím i nízkým provozním nákladům tepelných čerpadel vrátí v průběhu několika let. Ušetříte až 70 % ročních nákladů za energie, a navíc získáte bezúdržbový a ekologický zdroj tepla.

Možná jste si také všimli, že tepelná čerpadla různých velikostí přibývají před rodinnými domy v Česku jako houby po dešti. Přemýšleli jste, jestli se vyplatí pořízení tohoto úsporného zdroje energie i vám?

Kolik to bude stát?

Pořízení kvalitního tepelného čerpadla vzduch/voda představuje jistou investici. Pro menší rodinný dům se s využitím našeho tepelného čerpadla Alezio S 4,5 dostáváme v pořizovacích nákladech za kompletní systém včetně instalace na 319.000 Kč. Po odečtení dotace je to ale mnohem příznivějších 236.000 Kč. Provoz tepelného čerpadla je navíc bezúdržbový, proto vás v této oblasti žádné další zásadní náklady mimo spotřeby energie nečekají.

Roční náklady na provoz tepelného čerpadla

Relativně vysoká počáteční investice se tak může mnohonásobně vrátit nízkými náklady na provoz tepelného čerpadla v průběhu jeho životnosti, která bývá 15-20 let. Oproti spotřebě plynového či elektrického kotle je cena provozu tepelného čerpadla sotva poloviční. Větší rodinný dům s obytnou plochou 150-200 m2 například při vytápění elektrokotlem spotřebuje 20 000 kWh ročně, což při ceně 7 Kč za kWh představuje 140 000 Kč za rok. Tentýž dům s využitím tepelného čerpadla „spolyká“ jen přibližně 8 250 kWh, což je v nákladech 57 750 Kč. Roční úspora je v tomto případě 85 250 Kč. Ještě váháte?

Jak funguje tepelné čerpadlo

Tepelné čerpadlo typu vzduch/voda odebírá teplo pomocí integrovaného ventilátoru z okolního vzduchu, přes výparník, jímž proudí venkovní vzduch. Základ vychází z tepelného čerpadla vzduch/vzduch, tedy klasické klimatizace. Srdcem tepelného čerpadla je kompresor, který teplo vyrobí a teplovodní výměník, který vyrobené teplo předává  dále do okruhu topné vody.

Ještě levnější kombinace s fotovoltaikou

Zvláště letní provoz tepelného čerpadla může ještě zlevnit kombinace s fotovoltaickou elektrárnou. Přebytky energie vyrobené fotovoltaikou, můžete využít na ohřev vody a tím ještě snížit náklady na teplou vodu.Ať už zvažujete pořízení tepelného čerpadla, nebo přemýšlíte o kombinaci s fotovoltaikou, v Evonaqo vám rádi poradíme. Zakládáme si na tom, že všechny zákazníky doprovázíme celým procesem od úvodní nabídky až po konečnou realizaci a následný servis, takže i včetně veškeré dokumentace a žádostí o dotaci, jejíž získání dokonce smluvně garantujeme.  Ozvěte se nám a přijďte se podívat.

Kontakt

+420 800 333 335
info@evonaqo.cz

EVONAQO s.r.o.
IČO: 14434083, jsme plátci DPH.
Sokolská 60, 120 00 Praha 2

Facebook logo
Instagram logo
Linkedin logo

    Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
    Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.

      Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
      Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.