Jak ušetřit za energie v domácnosti?

Zpět na blog


Se snahou či nutností snížit průměrnou spotřebu elektřiny na osobu se potýká velká část českých domácností. Lidé méně topí i svítí, ale do chytrých investic se pouští zatím spíše okrajově.  Přitom právě dlouhodobá ekologická řešení vedou ke značným úsporám. Stát navíc na jejich pořízení nyní přispívá nemalou dotací díky programu Nová zelená úsporám.

Tipy, jak ušetřit v domácnosti a platit méně

Existují rychlá a relativně snadná řešení:

  • Vyměňte žárovky a spotřebiče za úspornější. Moderní LED žárovky spotřebují přibližně sedmkrát méně energie než běžné žárovky. Mají také delší životnost. Úsporu v domácnosti přinese také výměna starších spotřebičů za nové a úspornější, výběr usnadní energetický štítek. Například u televize to mohou být až stovky kWh ročně. Někdy stačí i méně: správně, tedy i úsporně, spotřebiče používat: ledničku umístit na chladnějším místě v bytě či domě, používat pokličky a menší hrnce při vaření nebo prát na 60 stupňů namísto 90.
  • Snižte alespoň mírně teplotu v bytě. Dožeňte to pohybem či svetrem navíc. Každý stupeň dolů může znamenat úsporu až 6 % v topné sezóně. Pomůže také krátké, ale o to intenzivnější větrání. Místnosti obecně není třeba přetápět. Například v ložnici je doporučená teplota pouze 16 až 18 stupňů.
  • Vyměňte horkou vanu za krátké sprchování. Ve srovnání s koupáním je třikrát úspornější. Ušetřit můžete také snížením teploty ohřevu vody. Stačí 55 až 60 stupňů, mnohdy i méně.
  • Připravte se na topnou sezónu. Odvzdušněte radiátory a odkryjte je tak, aby nebyly za záclonami či nábytkem. Nechte si seřídit okna.

Všechna tato rychlá opatření sice pomohou ušetřit energii v domácnosti, ale rány z prudkého nárůstu cen zřejmě nezahojí.

Jsou účinnější řešení, jak doma ušetřit, ale odrazuje nás jejich složitost a mnohdy nákladnost. Zateplení domu vyžaduje projekt a investici, návrat k tuhým palivům není uskutečnitelný zdaleka všude a přechod na plynový kotel v aktuální tržní situaci také není žádná výhra.

Zatím jen málo Čechů (pouze 3 %) se dosud odhodlalo k domácí výrobě elektřiny formou instalace relativně levných solárních panelů. Toto řešení sice také představuje určitou investici, tu je však možné výrazně snížit poměrně štědrou státní dotací z programu Nová Zelená úsporám (například až 220.000 korun na jeden rodinný dům). Navíc je to cesta k přinejmenším částečné energetické soběstačnosti, což je v současné době hodnota sama o sobě.

Jak ušetřit za vytápění?

Nejlevnější elektřina vyrobená sluncem obvykle nedostačuje na vytápění domu. Existuje však dobrá možnost zkombinovat fotovoltaiku a vytápění tepelným čerpadlem.

Při srovnání nákladů na vytápění se totiž právě tepelné čerpadlo jeví jako nejúspornější z dostupných elektrických či plynových zdrojů tepla a je další vhodnou cestou, jak ušetřit energii v domácnosti. Efektivní je také ukládat v létě přebytečnou elektřinu, která nám v zimním období pokryje spotřebu na topení.

Kolik ušetří fotovoltaika?

Záleží na počtu a výkonu panelů a obvyklé spotřebě domácnosti. Ale lze říct, že na fakturách za elektřinu můžete díky fotovoltaice ušetřit až 80 %.

Kolik ušetří tepelné čerpadlo?

Náklady na provoz tepelného čerpadla závisí na velikosti vytápěného domu, zateplení a dalších faktorech, ale u většího rodinného domu se roční úspora oproti elektrokotli může vyšplhat až na vyšší desetitisíce.

Nečekejte a pojďte do toho s námi

Cesta, jak ušetřit elektrickou energii v domácnosti, aby to mělo skutečný a dlouhodobý dopad, existuje. V Evonaqo vám umíme pomoci. Stačí, když se ozvete. Zpracujeme vám na míru nabídku na vaši novou fotovoltaickou elektrárnu a tepelné čerpadlo, provedeme vás celým procesem realizace, a i poté vám budeme krýt záda servisní podporou. Počáteční investici významně sníží státní dotace na fotovoltaiku v kombinaci s tepelným čerpadlem. I tu za vás vyřídíme a její získání dokonce smluvně garantujeme.

Kontakt

+420 800 333 335
info@evonaqo.cz

EVONAQO s.r.o.
IČO: 14434083, jsme plátci DPH.
Sokolská 60, 120 00 Praha 2

Facebook logo
Instagram logo
Linkedin logo

    Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
    Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.

      Nechte nám zde svůj kontakt, ozveme se.
      Rádi vám sestavíme nabídku na míru nebo zodpovíme vaše dotazy.